Your High Tech Open Supply Network

Fieldlab Flexible Manufacturing

De Nederlandse industrie produceert componenten en producten in kleine series en vaak in een zéér gevarieerde mix aan uitvoeringen. Daardoor is geautomatiseerde fabricage vaak kostbaar en vraagt het teveel programmeertijd.
Dit fieldlab richt zich erop om door toepassing van robots en andere vormen van produtieautomatisering een Flexible Manufacturing System (FMS) voor kleine series rendabel te maken. Dit kan onder andere door de tijd voor het opnieuw programmeren van robots terug te brengen.

In het Fieldlab Flexible Manufacturing werken meer dan 20 partijen samen aan het demonstreren van de mogelijkheden die digitalisering en robotisering bieden voor het flexibel en kwalitatief hoogwaardig uitvoeren van kleine serieproductie, tegen massaproductie kosten.


De 4 geïntegreerde demonstratieprojecten van het Fieldlab Flexible Manufacturing hebben tijdens de aanloopperiode tot de opening van de BIC Campus niet stilgezeten. Er is onder leiding van TNO een opstelling ontwikkeld voor het samenwerken tussen mens en robot, waarbij de verdeling van taken op een flexibele en dynamische wijze wordt aangepast aan de specifiek te produceren producten. Deze opstelling wordt in gebruik genomen in het Atrium van de Brainport Industries Campus.
Een deel van deze opstelling wordt benut ten behoeven van het Fieldlab zelflerende assemblagelijnen. Door de ervaringen van beide opstelling te combineren en vast te leggen, komt versnelde, flexibele productie steeds dichterbij.

In de fieldlabs Flexible Handling en Bin Picking is de afgelopen tijd ervaring opgedaan ‘op locatie’. Bij De Cromvooirtse is de naadloze samenwerking tussen robots en AGV’s verder geoptimaliseerd. Deze ervaringen worden benut bij de AGV’s die ook op de BIC Campus zullen gaan rondrijden. Smart Robotics en Avans hebben ten aanzien van Bin Picking verdere doorbraken weten te realiseren ten aanzien van het oppakken, plaatsen en in de productielijn brengen van fittingen door robots. Ook deze ervaringen zullen een-op-een worden meegenomen in de opstelling rond mens-robotsamenwerking op de BIC Campus.

De deelnemende opleidingspartners in dit Fieldlab (Avans, Fontys en TU/e) hebben een grote bijdrage. Veel onderzoek wordt door studenten uitgevoerd, bij praktijktests spelen de studenten nu al een grote rol.

Voor meer informatie of deelname aan een van de Fieldlabs Flexible Handling kunt u contact opnemen met Onno Ponfoort (Berenschot), die namens Brainport Industries projectmanager is van het FieldLab Flexible Manufacturing.

Nieuws:

Op 3 september 2019 werd het fieldlab officieel geopend door Ineke Dezentje waarbij het de officiele status als fieldlab ontving.

190903-opening.jpg

 

Sluit